Kategorie:

Jak urządzić wędzarnię?

Chcesz sam wędzić kiełbasy i wędliny? Mamy dobrą wiadomość. Prostą wędzarnie będziesz w stanie wykonać w kilka godzin i wcale nie wymaga ona specjalnych urządzeń.

Do urządzenia wędzarni będą potrzebne minimalnie pochyły teren, łopata i zapał. Pierwszym krokiem jest wykopanie rowy na głębokość 2 x szpadel o długości od 1,5-2 metrów. Na końcu ma być miejsce na komorę, gdzie będziemy wędzić mięsa. Tam należy zrobić podwyższenie 0,5 metra. Do stworzenia komory można użyć cegieł lub płyt, przez które przewiesimy kij na wędzonki.

Z drugiej strony wykopanego rowka przykrywamy go płytami lub cegłami i zasypujemy ziemią. Następnie kawałek dalej wykopujemy rów o wymiarach 50×50 – to będzie miejsce na palenisko. Rów na ognisko powinien mieć przynajmniej o 30 centymetrów więcej od głównego rowka, żeby wlot dymu był wyżej od ogniska.

Kanał dymny – prawidłowy kąt

Kanał dymny powinien być pod kątem 15-20 stopni między ogniskiem, a komorą wędzarniczą. Jak wiadomo, dym leci do góry i na tym nam najbardziej zależy. Przy takim nachyleniu tworzy się cug i mamy pewność, że dym w prawidłowy sposób wędzi przygotowane wcześniej wyroby.

Z czego zrobić komorę wędzarniczą?

Tak jak pisaliśmy wyżej, można wykorzystać w tym celu stare cegły lub płyty. Dobrym pomysłem może być też wizyta w złomowisku lub popytanie znajomych o metalową szafkę na ubrania. Często są w nich wbudowane zawieszki i mają one drzwiczki. W takiej sytuacji dym z wędzenia będzie uchodził właśnie przez nie lub przez otwór, który sami musicie zrobić na górze szafki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *